Χαρακτικά & Αυθεντικότητα

Xαρακτική σε χρυσό-Engraving
Ο δημιουργός εδώ δουλεύει άμεσα με το χέρι σε λεπτό φύλλο χρυσού, δηλαδή είναι χειροποίητο. Σαν βάση παίρνετε ένα μοτίβο π.χ. ένα σκίτσο & και χαράσετε επάνω στο φύλλο χρυσού. Κάθε αντίγραφο δημιουργείται ξεχωριστά απο τον καλλιτέχνη, δηλαδή δεν εφαρμόζεται καμιά μαζική μέθοδος παραγωγής αντιτύπων. Αυτό το στοιχείο κάνει το κάθε έργο αυθεντική δημιουργία.
Για την δημιουργία έργων χρησιμοποιείται χρυσός 23 Καρατίων. Η χρήση του xρυσού προσδίδει μιά άλλη αισθητική και αξία σε ένα έργο.

Αυθεντικά αντίγραφα-Χαρακτικά
Ο δημιουργός αντιγράφων δουλεύει άμεσα με το χέρι για να δημιουργήσει την επιφάνεια εκτύπωσης (η μήτρα):πάνω σε πέτρα, ξύλο, μέταλλο, πλαστικό η οποιοδήποτε άλλο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία εντυπώσεων. Αγοράζοντας ενα αυθεντικό αντίγραφο κάποιων καλλιτέχνων, ειδικά νέων, ειναι ένας υπέροχος τρόπος να αποκτήσετε και να χαρείτε αυθεντικά εργα τέχνης σε προσιτές τιμές.
Είναι απαραίτητο για τούς αγοραστές ν’ αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ των φθηνών αναπαραγωγών, οι οποίες πουλιούνται για μερικά ευρώ και των αυθεντικών αντιγράφων, που τούς πουλιούνται σαν έργα τέχνης. Ο όρος αναπαραγωγή υποδηλώνει το φωτομηχανικό αντίγραφο ενος αυθεντικού εργου τέχνης. Φθηνή αναπαραγωγή μπορεί να θεωρηθεί π.χ. μια αφίσα απο εναν πίνακα ακόμη και ενυπόγραφη απο τον ιδιο τον καλλιτέχνη. Στην περίπτωσή μας χρησιμοποιούμε μόνο ειδικές εκδόσεις & απο καλλιτέχνες ειδικά επεξεργασμένες αναπαραγωγές για τα εργα μεγάλων ζωγράφων οπως π.χ. του Picassο που δεν είναι δυνατόν αλλιώς να αποκτηθούν.

Συλλογές απο χαρακτικά
Παραγγέλνοντας μια ειδική έκδοση π.χ. του λογοτύπου της εταιρίας σας δημιουργείτε μια καλλιτεχνική & αυθεντική εκδοση. Δηλαδή πέραν της αισθητικής αξίας, είναι μιά σειρά που μένει στον χρόνο και συνθέτει μια επιπλέον διαφημιστική αξία γιά εσάς.
Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε και μόνοι σας απο ήδη υπάρχοντα έργα τέχνης που σας αρέσουν και να εκδόσετε μια δικιά σας συλλογή. ‘Ετσι μπορείτε να φτειάξετε μια αναμνηστική εκδοση που επιλέον έχει καλλιτεχνική αξία και να την δωρίσετε.

Μέσα δημιουργίας αντιγράφων
Αναφέρονται οι διαφορετικές μέθοδοι δημιουργίας αντιτύπων:
Εξώγλυφο-Εσώγλυφο:Χαρακτική (Πλακoγράφια)-Ξηρογραφία-Χαλκογραφία
Λιθογραφία
Μεταξοτυπία
Το Print Council of America το 1964 για να φωτίσει τους Αμερικανούς συλλέκτες και το κοινό και να τους προφυλάξει από μερικούς ασυνείδητους εμπόρους της τέχνης, εδημοσίευσε την παρακάτω κήρυξη: «Το πρωτότυπο χαρακτικό είναι ένα έργο τέχνης όταν ανταποκρίνεται στα παρακάτω κριτήρια»: 1. Ο καλλιτέχνης συνέλαβε το θέμα και το χάραξε πάνω στο μέταλλο, στην πέτρα, στο ξύλο ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό με σκοπό να εκτυπωθεί. 2. Η εκτύπωση έγινε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη ή κάτω από τίς οδηγίες του. 3. Το τελικό δοκίμιο επικυρώνεται από τον καλλιτέχνη.

Αυθεντικότητα